Työnohjaus selkokielellä?

Noin viisi vuotta sitten kuulin ensimmäistä kertaa sanan työnohjaus. Ystäväni kertoi siitä minulle ja sanoi, että se voisi olla minun juttuni ja työnohjaajakoulutuskin olisi alkamassa piakkoin samalla paikkakunnalla. Lähdin etsimään tietoa työnohjauksesta. Vastaani tuli hienoja termejä, joita en juurikaan ymmärtänyt. En löytänyt mistään sellaista selitystä, jonka olisin täysin ymmärtänyt, jonka ymmärtäisi sellainen henkilö, joka ei ole koskaan kuullutkaan sanaa työnohjaus.

Yleisemmät työnohjauksen muodot ovat: yksilötyönohjaus ja ryhmätyönohjaus, se sopii käytettäväksi kaikilla toimialoilla, mutta on yleisintä sote alalla. Työnohjauksessa voidaan käsitellä erilaisia työhön liittyviä haasteita tai sitten voidaan hakea kehittymistä työntekijänä tai työryhmänä. Se on keskustelun kautta tapahtuvaa uuden oivaltamista. Työnohjaus voi myös olla stressaavan työtilanteen purkamista, ikään kuin terapiaa suunnattuna työelämään.

On kuin hyvä ystäväsi kuuntelisi sinua läsnäolevasti, kun kerrot hänelle työpäiväsi haasteesta. Hän keskittyisi kuuntelemaan, olemaan läsnä ja ymmärtämään. Antamaan tukea, mutta sen sijaan, että tarjoaisi sinulle suoria neuvoja, hän auttaisi oikeanlaisten kysymysten avulla sinua itse oivaltamaan asioita. Hän huomioisi kertomuksestasi asioita, joita sinä et näe, toisi esille uuden näkökulman jota et ole tullut ajatelleeksi yms.

Työnohjauksen tavoitteena on kehittyminen, muutos, askeleiden ottaminen kohti haluttua tavoitetta. Työyhteisön tai työntekijän kehittyminen paremmaksi versioksi itsestään.

Työnohjaus muodostuu useamman tapaamisen kokonaisuudesta. Työnohjaaja on yrityksen ulkopuolinen ammattilainen, joka tarjoaa ulkopuolisen näkökulman, osaa suhtautua tilanteeseen realistisesti, tasa-arvoisesti ja puolueettomasti.

Muutama periaate: Jos se ei ole rikki, ei korjata. Jos se toimii, tehdään lisää. Jos se ei toimi, tehdään muutoksia.

Jokaisella työnohjaajalla on erilainen tapa ja tyyli tehdä asioita. Itse luotan vahvasti läsnäolevaan hetkeen. Uskon, että tämä läsnäoleva hetki on aliarvostettu voimavara, jonka arvoa emme vielä täysin ymmärrä. Luotan, että vastaukset löytyvät tästä hetkestä ja ne asiat tulevat esille tässä hetkessä, joiden on tarkoitus esille tulla. Intuitio ja taito kuunnella sitä, ohjaa oikeiden asioiden äärelle, niiden joiden on tarkoitus tulla esille juuri siinä hetkessä. Rohkeus on työkalu, jonka otan käyttöön, kun joku haastava asia haluaa tulla nostetuksi pöydälle. Tietysti taustalla pitää silti olla oikeanlainen koulutus ja elämänkokemuksen tuoma näkemys.

Pidän omia elämänarvojani vahvasti mukana myös työnohjaustilanteessa. Niitä ovat esimerkiksi Käytännönläheisyys, realismi, rehellisyys, aitous ja positiivisuus.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *