
On yllättävän vaikeaa nähdä itse oman elämänsä arvokkaimmat asiat ja oikeasti elää niiden mukaisesti. Ihminen ajautuu laumaeläimenä helposti elämään ulkopuolelta ohjautuvasti, jos ei kiinnitä asiaan tarpeeksi tietoisesti huomiota.
Asiaan on syytä suhtautua vakavasti NYT, sillä yleensä tämän asian arvokkuuden oivaltaa vasta liian myöhään. Kuolinvuoteella olevien ihmisen suurimmat katumuksen aiheet liittyvät yleensä rahaan, siihen, että rahan kuviteltiin olevan arvoasteikossa korkeammalla kuin läsnäolo omien lasten tai muiden läheisten ihmisten kanssa ja vasta liian myöhään ymmärrettiin, miten asia oikeasti on.
Omia arvoja voi alkaa kirkastamaan, vaikka ihan konkreettisesti listaamalla niitä arvojärjestykseen ja katsomalla sitä kautta onko elämän valinnat linjassa niiden kanssa. Omien arvojen syvällisempi tarkastelu saattaa paljastaa yllättäviä asioita. Miksi kysymysten avulla voi saavuttaa syvällisempää ymmärrystä omia arvojaan kohtaan, miksi tämä on minulle arvokasta? Onko tämä oikeasti minulle kaikkein arvokkainta? Itselläni oli ennen tapana vaihtaa puhelinta kerran vuodessa. Kun sitten aloin kysymään itseltäni miksi toimin näin, huomasin, että asia ei olekaan minulle yhtä arvokas, kuin kuvittelin sen olevan. Tulin tietoiseksi siitä, että en tarvitse uutta puhelinta joka vuosi, puhelimen vaihtamisesta sain ainoastaan hetkellisen nopeasti ohi menevän onnellisuuden tunteen. Jo seuraavana päivänä olin tottunut uuteen puhelimeen enkä osannut arvostaa sitä yhtään enempää kuin vanhaa puhelinta.
Netissä on paljon tehtäviä, joita voi tehdä itsenäisesti ja aiheeseen liittyvää kirjallisuutta löytyy runsaasti. Tässä yksi hyvä harjoitus: http://www.joustavamieli.com/2012/09/paivitetty-arvokompassi-harjoitus.html Jos eteneminen yksin tuntuu haastavalta, kannattaa avuksi harkita esim. ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Oikeanlainen ulkopuolinen näkökulma johtaa tehokkaasti uusiin oivalluksiin. Arvotyöskentelyn kautta voidaan lähetä etsimään omaa henkilökohtaista reittiä kohti arvokkaampaa ja sitä kautta onnellisempaa sekä mielekkäämpää elämää.
Oma arvomaailma ei ole kiveen hakattu, vaan siihen saattaa tulla suuriakin muutoksia omien elämänvaiheiden mukana. Esim. raha voi olla itselle todella arvokasta silloin, kun sitä ei ole. Silloin on luonnollista valita käyttää aikaa ja resursseja rahan hankkimiseen. Mutta kun taloudellinen tilanne muuttuu paremmaksi, on arvomaailmaa syytä tarkastella uudestaan, jotta ei jää vanhan tavan mukaisesti panostamaan liikaa sellaiseen, joka ei enää ole yhtä arvokasta kuin ennen. Omalla kohdallani olen huomannut, että itsetuntemukseni kasvaessa arvoni ovat muuttuneet pinnallisesta materian arvostamisesta syvällisempiin asioihin, kuten merkityksellisiin ja syvällisiin ihmissuhteisiin ja oman henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin vaalimiseen. Huomaan monesti ajautuneeni tekemään jotain, joka ei oikeasti ole minulle yhtään arvokasta, sen tekemisestä vaan on muodostunut tapa, jonka ohjaamana toimin. Kun sitten tietoisesti kiinnitän asiaan huomiota, pystyn tekemään tarvittavia muutoksia.
Kun OMAT arvot ja niiden tärkeysjärjestys on kirkkaana mielessä, on helppo alkaa panostaa omaa ajan ja energian käyttöä näihin arvokkaimpiin asioihin ja ottaa pois vähemmän arvokkaista.