
Pelko saattaa olla hyvin rajoittava asia ihmiselle. Pelon tunne saattaa estää meitä elämästä täysipainoista, iloa, onnellisuutta ja merkityksellisyyttä sisältävää elämää. Meillä suomessa varsinkin sosiaaliset pelot ovat yleisiä ja suuri syy yksinäisyyteen ja syrjäytymiseen. Muutetaan rajoittava pelko vihollisesta ystäväksi, rajoitteesta voimavaraksi! (lisää blogista→ valoisamieli.fi/blogi)
Pelko on tunne, pelon tunne tuo viestin mahdollisesta vaarasta. Pelko on siis viestin tuoja. Monesti sen viesti otetaan liian vakavasti, kyseenalaistamatta. Pelon tunteen tuoma viesti kun voi hyvinkin olla virheellinen, pelko ei ole aina oikeassa! Jos pelon tuoma viesti on virheellinen (kuten se esim. sosiaalisissa tilanteissa monesti on) ei sen neuvoa tarvitse noudattaa, tunteen voi ottaa vastaan ja hyväksyä ja sen jälkeen päättää toimia siitä huolimatta. Monesti etenkin sosiaalisissa tilanteissa pelon tunteen tuoma viesti ei ole kovin realistinen. Itselläni varsinkin tuntemattomalle ihmiselle kommunikoiminen aiheuttaa pelon tunteen, vaikka fyysisesti tilanne on täysin turvallinen.
Muutetaan suhtautumista: Monesti tunne nimeltä pelko koetaan negatiivisena asiana, negatiivisena tunteena, mutta mitä jos siihen alkaisikin suhtautua positiivisesti, ikään kuin se olisi hyvä ystävä, joka haluaa pitää huolta? Sen tarkoitus on suojella pahalta, mutta toisinaan se on liian ylihuolehtiva. Mitä jos ei taistelisi vastaan, vaan hyväksyisi pelon viestin? Kiitos ystäväni tästä viestistä, mutta päätän tällä kertaa kuitenkin toimia oman mieleni mukaisesti! Pelko (ja jännitys) tunteena on myös positiivista energiaa, joka auttaa keskittymään ja olemaan läsnä hetkessä!
Ensimmäinen askel tässäkin tapauksessa on tietoisuuden lisääminen. Kun käydään tarkemmin läpi mikä varsinaisesti pelottaa ja miksi, onko pelko aiheellinen, mitä tapahtuisi jos pelon ohjetta ei noudattaisi yms. Pelko muuttuu tuntemattomasta tutummaksi ja siihen on siten helpompi suhtautua. Sen jälkeen voi alkaa tarkastella mitä pelon taustalla on ja alkaa suunnittelemaan mitä asialle halutaan tehdä, millainen reitti rakennetaan pelosta vapautumisen mahdollistamiseksi.
Rohkeus on yksi työkaluista, joita voidaan ottaa käyttöön pelkoa kohdatessa. Rohkeus on päätös toimia pelosta huolimatta. On kuitenkin syytä miettiä tarkkaan miten rohkeutta kannattaa käyttää, mikä on sopivan kokoinen askel, joka pelkoa kohti on syytä ottaa kerrallaan.
Omalla kohdallani sosiaaliset pelot ovat rajoittaneet joskus elämääni paljonkin. Suhteellisen sosiaalisena tyyppinä, pelkoa väistellessäni kärsin yksinäisyydestä. Sittemmin aloin tekemään konkreettisia asioita pelon voittamisen, tai pikemminkin pelon kanssa ystävystymisen suhteen ja nyt olen erittäin tyytyväinen tilanteeseeni. Sosiaaliset pelot ovat itselleni kiehtovia siksi, että yleensä sosiaalinen tilanne on fyysisesti täysin turvallinen. Silti pelko välittää viestiä, jonka mukaan tilanne olisi hyvinkin vaarallinen. On ollut hauska huomata, miten väärässä pelon tuoma viesti yleensä sosiaalisessa tilanteessa on. Oma tavoitteeni on, että pelot rajoittaisivat elämääni mahdollisimman vähän. Pelko itsessään on luonnollinen ja hyvä tunne, mutta omalla kohdalla kannattaa miettiä suhdetta siihen. Itse näen pelon nykyään ystävän kaltaisena tyyppinä. Kuuntelen ystävän neuvoa, mutta en ota sitä kirjaimellisesti, otan mielipiteen huomioon, mutta teen itse päätöksen.
Haluatko elää pelon ohjaamana, vai siirtyä itse kuskin paikalle?